Meditații vizuale

Picturile şi desenele create de Daniela (Mindscapes, Soulscapes), împreună cu textele poetice, aforistice sau conținând îndrumări practice care le însoţesc, oferă o modalitate inedită, ludică şi în acelaşi timp profundă, de a exersa flexibilitatea mental-emoţională, a antrena atenţia conştientă şi a extinde starea de prezenţă.

Aceste meditaţii vizuale – propuse de Daniela în cărţile sale şi sub forma unor scurte videoclip-uri – oferă prilejul unui exerciţiu neconvenţional în scopul cunoaşterii de sine şi de extindere a prezenţei conştiente dincolo de obişnuinţele mental-emoţionale curente.

Ce ar fi posibil să trăim atunci când nu mai simțim că am avea un „eu” care să fie diferit de minte sau de conștiință? Ce există dincolo de forme și culori, de proiecțiile mintii și trăirile sufletului, de impresii inefabile și consistențe materiale?

Dincolo de atribute literare şi plastice, meditaţiile vizuale au rolul de a susţine călătoria în peisajele sufletului şi ale minţii din perspectiva privitorului-cititor. Propunând un cadru de reflecţie introspectivă compus din imagini şi cuvinte, uneori şi muzică, ele oferă un context de lucru cu sine autonom, facilitând procesul de transformare pozitivă a celor care doresc să avanseze pe calea cunoaşterii de sine către mai multă libertate interioară.

O descriere mai elaborată a acestui proces de reflecţie meditativă, alături de exerciţii practice, găsiţi în volumele Danielei – The Gift of Now, Sub Pomul de scorţişoară, Cum traversezi un curcubeu, Acvariul din Ocean – publicate de Editura Herald în Colecţia Arta schimbării

„Daniela Andreescu aduce prin experienţele ei spirituale forme de libertate plastică inedite şi nu de puţine ori surprinzătoare. Bariera dintre poezie, idee şi muzicalitatea cromatică dispare. Atitudinea de echilibru controlează la Daniela Andreescu inevitabilele furtuni exterioare ale forţelor vitale aflate mereu în vertijul graniţelor dintre infinit şi finit. Intervalul este surprins aici în tăceri semnificative, iniţiatice. Există o legătură indestructibilă dintre suflet şi reflexivitatea lumii exterioare adusă şi purtată de noi tot timpul. Cu fiecare lucrare a Danielei pătrundem tot mai adânc, pagină după pagină în cosmicitatea unui univers nou ce se relevă de fiecare dată altfel, pentru că este un univers interior prin excelenţă.”

Gabriel STAN, artist plastic

Next Post

Previous Post

© 2020 Arta schimbarii